2017. október 31., kedd

Szeretném a focit

Storck ment, Georges Leekens jött, és 2020-ig, az EB-selejtező végéig fogja igazgatni a válogatottat. Díjazása - állítólag - a teljesítményétől függ majd. Ezt a gyakorlatot a focisták körében  már 27 éve be kellett volna vezetni.

1990 óta 17 szövetségi kapitányt 'fogyasztottak el', Mészöly Kálmánt ráadásul 2x. Nem kell különösebben, sőt sehogyan sem kell érteni a focihoz ahhoz, hogy az ember belássa, ebben a történetben nem a szövetségi kapitányok a hunyók. Legalábbis első körben biztosan nem.

Az adófizetők újabb százmillióit beleölni ebbe az 'izébe', ami általában a pályán folyik, az körülbelül olyasmi, mintha egy feneketlen kútba górnánk bele a lóvét, és csillogó szemmel várnánk, hogy mikor fog megtelni. 

Időnként egy megye kettes játékost is érdekfeszítőbb nézni, mint az 'első osztályú' fiúkat. Pedig előbbiek sok esetben egy átbulizott éjszaka után állnak pályára, és a jutalmuk sem havi 1-2-4 millka, hanem mindösszesen 2 ingyen sör.

Vajon miért gondolja akárki is, hogy csak-csupán a tizenkilencedik szövetségi kapitány- cserével, és minden más 'érintetlenül' hagyásával más lesz majd a végeredmény? Nem lehetséges, hogy az egész rendszer úgy szar  rossz, ahogy van? És most itt még csak nem is arra az egyébként nem elhanyagolható momentumra gondolok, hogy profi sportot-spotolókat-sportklubokat az adófizetők adóforintjaiból finanszírozunk, anélkül, hogy igazi eredményeket fel tudnának mutatni, vagy legalább jólesne a szemnek a látvány, amit a gyepen produkálnak.

Egy tanulmány szerint a fiatal tehetségek kiválogatásánál van a kutya elásva. A jó kondi és a dekázás fontos, de a jó focistának "játékintelligenciával" is kell rendelkeznie. Jókor jó helyen lenni, látni a pályán, gyorsan dönteni, ha szükséges stratégiát váltani, végrehajtani. A magam részéről még a jó mentális 'erőnlétet' is idesorolnám, néhány sportoló éppen ennek a segítségével szokott akár a 'sírból is visszamászni'.

Amennyire innen látszik, a magyar focisták többségéből (nyilván vannak kivételek, viszont ez egy csapatsport) két dolog szokott hiányozni. Az egyik a labdarúgás szeretete, a másik pedig az előbb említett játékintelligencia, amely tulajdonképpen egyfajta kreativitásnak tekinthető. Jó hír viszont, hogy állítólag a kreativitás fejleszthető, de abban nem vagyok biztos, hogy ez Leekens dolga lenne.

Abban viszont biztos vagyok, hogy a  focistákat is a pedagógus bértábla szerint kellene fizetni. Gyakornokként kezdenének, majd 'portfólió írás' után a Labdarúgó I.-nek nevezett magasabb bérkategóriába kerülhetnének és így tovább. Már ha közpénzből szeretnének boldogulni. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.