2017. november 29., szerda

Kevesek Magyarországa

Aki nem akar droidot nevelni a gyerekeiből, az határozottan elutasítja a jelenlegi kormány oktatáspolitikai elképzeléseit. (Elméletileg, mert gyakorlatilag és pillanatnyilag semmit nem tud tenni ellene.)

Egy-két jó ötlete a FIDESZ-KDNP-nek is volt az oktatás területén, de sikerült azokat is elszúrni. Anélkül állítottak követelményeket, hogy előzőleg megteremtették volna hozzá a feltételeket. Gondolok itt a mindennapos testnevelés bevezetésére, elegendő tesitanár ill. tornaterem nélkül. Továbbá ide tartozik az egyetemi/főiskolai továbbtanulás feltételeként szabott nyelvizsga-bizonyítvány is.(2020-tól lesz aktuális.)

A hvg cikke szerint, az ellenzéki pártok egyetértenek abban, hogy a 'nyelvizsgakövetelményt' egy "tollvonással" el lehet és el kell törölni.

Remélhetőleg ezt csak ideiglenes megoldásnak szánják/szánnák, mert az egyik legjobb dolog, ami a fiatalokkal történhetne, ha 18 éves korukig legalább egy középfokú nyelvvizsgát szerezhetnének. Németországban a 18 éves diákok 2 idegen nyelven beszélnek, és tanulják a harmadikat. Nem gondolom, hogy a magyar gyerekek szellemi téren elmaradnának a német, vagy bármilyen nemzet fiataljaitól. Ugyanaz történik most, mint a szocializmus idején. 8 év orosztanulás után, csak a 'Tovaris ucsityelnyica ja dakladivaju vam, nyikto nye atszusztvujet.', a hetes óra eleji jelentése maradt meg a többségnek, és valójában egy kávét sem tudtak volna kérni, ha véletlenül Szibériába tévednek. Annak idején mindenki toronymagasról tett rá, hogy a gyerekek 8 éven keresztül tök fölöslegesen seggelnek x számú orosz órát végig, és a hozzáállás azóta sem változott túl sokat. Nyilván nem a magántanár-lobbi tehet a kudarcos nyelvoktatásról. 🙃 Alacsony óraszám, magas osztálylétszám és/vagy módszertani probléma miatt nem sikerül a diákok többségének 8 év alatt középfokú vizsgát tenni? Én nem tudom. De egyvalami biztos. Az illetékeseknek már rohadt régen tudniuk kellene, és akkor most nem azon menne a pörgés, hogy egy tollvonással 'töröljükel', mert ha nem, akkor akinek történenesen nincs pénze magántanárra nem fog tudni egyetemre menni. A 'társadalmi mobilitásnak' pedig már baromira tele van a hócipője azzal, hogy akkora kokikat és sallereket kap, hogy a fal adja a másikat. A 21. században létrehozni a 'kevesek Magyarországát'? Vajon fog-e sikerülni? Fotó: pixabay.com/libellule789

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.